Verschillende soorten examens tijdens je examen jaar:
Schoolexamen: Dit vormt de afronding van je vakken op school. Je neemt deel aan verschillende tentamens die samen je eindcijfer bepalen. De school geeft van tevoren aan welke tentamens en toetsen meetellen voor jouw schoolexamencijfer.
Centraal Examen (CE): In mei leg je, net als alle andere scholieren in Nederland, het Centraal Examen af. Dit is een eenmalig examen waarin je aantoont dat je de vakstof goed beheerst.
Praktijkexamens (CSPE): Voor bepaalde (beroepsgerichte) vakken leg je praktijkexamens af. Hierbij demonstreer je in de praktijk dat je de vaardigheden beheerst en over de juiste kennis beschikt om deze toe te passen.
De eindexamens van 2025 vinden plaats in twee tijdvakken:
Eerste tijdvak
-
Periode: Vrijdag 9 mei t/m maandag 26 mei 2025
-
Uitslag: Donderdag 12 juni 2025
Tweede tijdvak
-
Periode: Maandag 16 juni t/m donderdag 19 juni 2025
-
Uitslag: Dinsdag 1 juli 2025
Informatieve tips:
- De meeste examens voor havo&vwo duren 3 uur.
- Examens voor Arabisch, Duits, Frans, Engels, Fries, Handvaardigheid, Muziek, Russisch, Spaans, Tekenen en Turks duren 2,5 uur.
- VMBO KB en VMBO GL/TL examens duren 2 uur.
- VMBO BB examens duren 1,5 uur.
Bekendmaking van de examenuitslagen
Voor vmbo (algemeen), havo en vwo:
- De examenuitslag voor het eerste tijdvak wordt bekendgemaakt op donderdag 12 juni 2025. Voor vmbo beroepsgericht is dit op woensdag 4 juni 2025.
- Om 08:00 uur worden de normeringen vrijgegeven op donderdag 12 juni 2025, gevolgd door het vaststellen van alle examenuitslagen door jouw school.
- De uitslag van het tweede tijdvak wordt bekendgemaakt op dinsdag 1 juli 2025, met normeringen die om 08:00 uur bekend worden gemaakt.
Berekening voor je eindcijfer/ examencijfer
Voor elk vak ontvang je uiteindelijk een eindcijfer, samengesteld uit je examencijfer voor de schoolexamens (SE) en je examencijfer voor het centraal examen (CE). In de meeste gevallen tellen beide cijfers voor 50% mee.
Examencijfer= (SE-cijfer + CE=cijfer) / 2
Kernvakregel voor havo en vwo
Voor havo en vwo geldt vanaf het schooljaar 2012-2013 de kernvakkenregel: Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag er niet meer dan één eindcijfer vijf gehaald worden.
Om te kunnen slagen moet de examenkandidaat voor deze drie vakken het volgende behalen:
- Één 5 en alle andere cijfers 6 of hoger, of;
- Alleen cijfers van 6 of hoger.
Heb je meer wiskundevakken?
Als iemand meerdere wiskundevakken heeft gevolgd tijdens het eindexamen, telt slechts één van die vakken mee binnen de kernvakkenregel. Wiskunde D kan alleen naast wiskunde B worden gekozen, waarbij wiskunde B dan het kernvak is.
Heb je geen wiskunde als vak gekozen?
Op de havo is het mogelijk om te kiezen voor het vakkenpakket cultuur-maatschappij. In dit vakkenpakket is het niet verplicht om wiskunde te kiezen. In dat geval geldt de kernvakregel alleen voor de vakken Nederlands en Engels.
Extra vak op je eindexamen
Een extra vak wordt normaal gesproken meegerekend, tenzij je besluit het te laten vallen.
Je kunt niet zakken door een extra vak, aangezien je altijd de mogelijkheid hebt om een extra vak te laten vallen. Een goed CE-cijfer voor een extra vak kan echter resulteren in een hoger gemiddeld CE-cijfer, waardoor je alsnog slaagt.
Gezakt voor je eindexamens?
Heb je het eerste tijdvak niet gehaald? Er is nog een kans om te slagen door deel te nemen aan een herexamen. Elke leerling heeft de mogelijkheid om één vak te herkansen tijdens het tweede tijdvak. Herkansen in het derde tijdvak is ook een optie, maar onder specifieke voorwaarden.
Als herkansen niet meer mogelijk is, zijn er verschillende alternatieven beschikbaar:
- Het examenjaar opnieuw doen: Je blijft op school en doorloopt het volledige examenjaar opnieuw.
- Deelnemen aan staatsexamens voor de vakken waarop je bent gezakt: Deze examens vinden het jaar daarop plaats en vallen samen met de reguliere centrale examens.
- Naar het volwassenenonderwijs (vavo): Je volgt alleen de vakken waarvoor je bent gezakt en doet het volgende jaar opnieuw centrale examens voor deze vakken.
Diploma voor een lagere leerweg:
- Gezakt voor vwo maar toch een havo-diploma: Slaag het volgende jaar voor minstens één staatsexamen op havo-niveau.
- Gezakt voor havo maar toch een vmbo-diploma: Slaag het volgende jaar voor minstens één staatsexamen op vmbo tl-niveau.
- Niet mogelijk voor vmbo tl.
Een 3 als CE-cijfer
Nee je zakt niet automatisch voor het eindexamen met een 3 als CE-cijfer. De vereiste "geen cijfer lager dan 4" geldt voor de eindcijfers. Voor de CE-cijfers geldt alleen dat het gemiddelde van alle CE-cijfers minimaal 5,5 moet zijn, wat theoretisch gezien nog steeds mogelijk is met een 3.
Niveaus van de centrale examens en de schoolexamens
De schoolexamens, opgesteld door jouw school, zouden van vergelijkbaar niveau moeten zijn als de centrale examens. Een goed SE-cijfer zou dan een goede indicatie moeten zijn voor je CE-cijfer. Voor een beter inzicht in het niveau van de centrale examens, is oefenen met oude examens aan te raden.
N-term voor het tweede tijdvak
De normeringsterm van het tweede tijdvak wordt gebaseerd op de normering van het eerste tijdvak en de analyse van afnamegegevens. Hierbij wordt rekening gehouden met de meer diverse groep kandidaten in het tweede tijdvak. Specifiek wordt gekeken naar kandidaten die in het eerste tijdvak een onvoldoende hadden. Als zij in het tweede tijdvak slechter presteren dan in het eerste, kan dit duiden op een moeilijker tweede tijdvak. In dat geval wordt de N-term aangepast.
Eten en drinken zijn toegestaan tijdens het examen
In principe mag je gewoon eten en drinken meenemen naar het examen, dit maakt eigenlijk ook het afleggen van een examen een stuk eenvoudiger! Want met een lege maag en dorst kan het zijn dat je concentratie tijdens de examens wat moeilijker wordt.
Let op: Het is mogelijk dat je school bepaalde regels hanteert, bijvoorbeeld wel water maar geen frisdrank, geen broodtrommels vanwege mogelijke briefjes, of geen chips en snoep vanwege geluidsoverlast. Sommige scholen geven liever zelf waterflesjes en snacks uit om zeker te zijn dat er geen spiekbriefjes worden meegebracht. Het is daarom altijd handig om even te controleren wat de regels zijn op jouw school.
Ziek zijn tijdens je examens
Als je al ziek bent vóór het examen, dien je je ziek te melden bij de directeur. De directeur zal dan beoordelen of je inderdaad te ziek bent om het examen af te leggen. Meestal is hiervoor een doktersverklaring vereist ter bevestiging.
Als je ziek wordt tijdens het examen, meld dit dan bij de surveillant. De directeur zal vervolgens beslissen over de verdere gang van zaken. Mogelijke opties zijn het voltooien van het examen, even rusten om later verder te gaan (zonder contact met de buitenwereld om fraude te voorkomen), of het ongeldig verklaren van de tot dan toe gemaakte opgaven (waarna je het examen in het volgende tijdvak moet afleggen).
Als je pas na het examen doorgeeft dat je je tijdens het eindexamen niet goed voelde, wordt jouw werk als officiële deelname beschouwd en kan het examen niet meer ongeldig worden verklaard.